Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gereklidir.
Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesindeki yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından alanınızla ilgili akreditasyonu bulanan firmaları görebilirsiniz.
MYK belgesi zorunluluğu 48 meslekte devam etmektedir. Bu alanlar dışındaki mesleklerde MEB onaylı mesleki eğitim sertifikası zorunluluğu bulunmaktadır.
Zorunlu tutulan 48 meslek aşağıda verilmiştir.
Sıra No : Yeterlilik Adı
1 : Ahşap Kalıpçı
2 : Alçı Levha Uygulayıcısı
3 : Alçı Sıva Uygulayıcısı
4 : Alüminyum Kaynakçısı
5 : Bacacı
6 : Bacacı
7 : Betonarme Demircisi
8 : Betoncu
9 : Çelik Kaynakçısı
10 : Direnç Kaynak Ayarcısı
11 : Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli
12 : Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı
13 : Doğal Gaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli
14 : Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü
15 : Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı
16 : Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı
17 : Duvarcı
18 : Endüstriyel Boru Montajcısı
19 : Hidrolik Pnömatikçi
20 : Hidrolik Pnömatikçi
21 : Isı Yalıtımcısı
22 : Isıtma ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli
23 : İnşaat Boyacısı
24 : İskele Kurulum Elemanı
25 : Kaynak Operatörü
26 : Makine Bakımcı
27 : Makine Bakımcı
28 : Makine Bakımcı
29 : Otomotiv Elektromekanikçisi
30 : Otomotiv Mekanikçisi
31 : Otomotiv Montajcısı
32 : Otomotiv Sac ve Gövde Kaynakçısı
33 : Panel Kalıpçı
34 : Plastik Kaynakçısı
35 : Seramik Karo Kaplamacısı
36 : Ses Yalıtımcısı
37 : Sıvacı
38 : Su Yalıtımcısı
39 : Tünel Kalıpçısı
40 : Yangın Yalıtımcısı
41 : Asansör Bakım Ve Onarımcısı
42 : Asansör Bakım Ve Onarımcısı
43 : Asansör Montajcısı
44 : Asansör Montajcısı
45 : CNC Programcısı
46 : CNC Programcısı
47 : Metal Sac İşlemeci
48 : Metal Sac İşlemeci
Mesleki Yeterlilik Nedir
Mesleki yeterlilik, bireylerin yapacakları meslek üzerine yeterliliklerini tespit eder. Mesleki yeterlilik belgeleri, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilir. Bireyler, yapmak istedikleri meslek hakkında öncelikle eğitim alırlar. Sonrasında sınava tabi tutulurlar. Sınavlardan geçen bireyler o meslek için yeterli olmaktadırlar. Sınavdan başarılı olanlara belgeleri verilir. Bu belgeler ulusal geçerliliği olan belgelerdir.
Bu şekilde mesleki yeterliliğe tabi tutulan bireyler, işleri daha iyi kavramış ve daha bilgili olmuş olurlar. Bu sayede daha kaliteli ve kalifiye eleman istihdamı sağlanmış olur. Bir meslek sahibi olmak isteyen herkes istedikleri bölümde eğitime katılabilir ve eğitim sonrasında belgelerini alabilirler. Bu eğitimler bireylerin bilgi ve becerilerinin gelişmesinde yardımcı olur. Aynı şekilde bu eğitimleri alan bireyler belgeleri ile birlikte daha kolay iş bulma imkânına sahip olabilirler. İşveren için de eleman seçimi daha kolay olacaktır. Belgeli olan elemanları alarak daha bilgili çalışana sahip olmuş olur.
Günümüzde çok fazla meslek kolunda eğitim verilmekte ve bireylerin daha kolay iş sahibi olmaları sağlanmaktadır. Kendi yeteneklerine yönelik seçtikleri meslek dalında eğitim alarak meslek sahibi olabilirler.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Hakkında
Mesleki yeterlilik belgesi, mesleki eğitim alıp sınavdan başarılı olan bireylere verilmektedir. Bireyler belgelerini aldıktan sonra iş başvurusunda bulunabilir ve bu belgeleri CV’lerine ekleyebilirler. Mesleki eğitim belgeleri bireylerin yeteneklerinin artmasını sağlar. Daha kaliteli bir eleman olmalarını sağlayarak verimli çalışmanın ortaya çıkmasını sağlar.